Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013

Επίσκεψη στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και παρακολούθηση θεατρικής παράστασης

Με μεγάλη συμμετοχή συναδέλφων πραγματοποιήθηκε η μονοήμερη εκδρομή μας στην Αθήνα στις 

14/12/2013. Επισκεφθήκαμε το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και ξεναγηθήκαμε στην Αρχαιολογική 

Έκθεση "Ιδανικές μορφές κι αγαπημένες...". Εικονογραφώντας ποιήματα του Καβάφη.






Στη συνέχεια παρακολουθήσαμε τη θεατρική παράσταση "Η γειτονιά των αγγέλων" του Ιάκωβου Καμπανέλλη στο Εθνικό Θέατρο και συγκινηθήκαμε όλοι από τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη και την επιτυχημένη αναπαράσταση μιας εποχής που τώρα πλέον αρχίζει να θυμίζει τη δική μας...

Στη Γειτονιά των αγγέλων, ο Καμπανέλλης ζωντανεύει, με τη βοήθεια της ανεπανάληπτης μουσικής και των τραγουδιών του Θεοδωράκη, τη νεοελληνική κοινωνία της δεκαετίας του 1960. Μέσα από τις αυλές των προσφυγικών σπιτιών ξεφυτρώνουν οι πολυκατοικίες. Γεννιέται η αντιπαροχή. Η νέα εποχή θεμελιώνεται πάνω σε χαλάσματα, ιδεολογικές αντιπαραθέσεις και προσδοκίες για ένα καλύτερο μέλλον. Στη γειτονιά των αγγέλων η καινούργια αυτή εποχή θα ανατείλει μέσα από τη συμφιλίωση και την αποδοχή του άλλου. 

Ο Μίκης Θεοδωράκης έγραψε, πάνω σε στίχους του συγγραφέα, μερικά από τα πιο όμορφα τραγούδια στην ιστορία της ελληνικής δισκογραφίας. Τα «Στρώσε το στρώμα σου για δυο», «Δόξα τω θεώ», «Απ’ το παράθυρό σου», «Το ψωμί είναι στο τραπέζι», αλλά και πολλά ακόμα τραγούδια του Θεοδωράκη, όπως μεταξύ άλλων τα «Σ’ αυτή τη γειτονιά», «Δραπετσώνα», «Το παλικάρι έχει καημό», «Απρίλη μου», θα ακουστούν στην παράσταση, με τη συνδρομή ζωντανής μουσικής. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου